Elbil eller hybrid?

Ønsker du å kjøpe en ladbar bil? Du er ikke alene! Salget av ladbare biler øker årlig her i Norge. Produsenter satser mer og mer på dette området, og det finnes endeløse valgmuligheter. Det kan være vanskelig å vite hva som er det rette valget. Vi ønsker derfor å hjelpe deg på veien.

Hva er egentlig forskjellen på elbil og hybrid?

Det er en rekke likheter, men også ulikheter mellom en helelektrisk bil og en hybrid. Vi har tatt for oss disse.

Motor

En motor i elbil drives av 100% elektrisitet, og trenger ikke annet drivstoff for å kjøre på veien. En ladbar hybrid består derimot av en elektrisk motor og en forbrenningsmotor. Disse kan fungere sammen, eller hver for seg.

Rekkevidde

Batteriet i elbilen er kraftigere, og har dermed lengre rekkevidde enn batteriet i en hybrid. Hybriden har til gjengjeld forbrenningsmotoren som tar over, og lar deg fortsette så lenge du har bensin i tanken.

Kjøreegenskaper

Biler som drives av strøm er stillegående, har jevnt dreiemoment og akselerer raskt og smidig. Dette er ganske enkelt fordi alle hestekreftene utnyttes fra starten, i motstening til en bil med forbrenningsmotor. Dette bidrar til en hyggelig kjøreopplevelse og generelt roligere utemiljø. Dette gjelder for hybrid når den kjøres på elektrisitet.

Miljø

Siden elbilen kun drives av en elektrisk motor avgir den derfor ikke karbondioksid. En ladbar hybrid derimot avgir karbondioksid når forbrenningsmotoren brukes. Batteriet er dog konstant i bakgrunnen og reduserer utslippet sammenlignet med en bensin/diesel bil.

Service

I og med at elbilen ikke har en forbrenningsmotor, er antall bevegelige deler i bilen betydelig mindre sammenlignet med en ladbar hybrid. Derfor er servicekostnadene ofte betydelig lavere for en elbil sammenlignet med en ladbar hybrid.

Lading

Du lader en elbil og ladbar hybrid på samme måte, enten gjennom en vanlig stikkontakt eller en ladestasjon. Fordelen med elbilen er at den raskt kan lades på hurtigladestasjoner fordi batteriet kan motta større kraft. Et batteri i en ladbar hybrid har ikke dette alternativet.