Helt nye BMW i5

BMWnyhet

Nedtellingen fortsetter

For bare noen uker siden ble det kjent at åttende generasjon BMW 5-serie Sedan får sin premiere om få måneder. For første gang lanseres den også som en helelektrisk modell, i skikkelse av BMW i5. Nå slippes de første bildene av de kamuflerte prototypene til BMW i5 Sedan, som gjennom det siste året har lagt igjen tusenvis av kilometer på ulike veier og underlag, deriblant på nordisk snø og is.

Første generasjonen av BMW 5-serie Sedan kom på markedet i 1972. Gjennom 50 år og syv modellgenerasjoner har 5-serien etablert seg som den mest suksessrike forretningssedanen i verden, mye takket være den umiskjennelige balansen mellom sporty kjøreglede og langdistansekomfort. Siden 1972 og frem til tidlig 2023, er det produsert mer enn ti millioner BMW 5-serie.

Ett år etter modellens 50-årsjubileum, er den nye generasjonen straks klar til å ta sin tradisjonelle plass i BMW sin portefølje mellom mellomstore 3-serie og luksuriøse 7-serie.

Helt nye BMW 5-serie Sedan vil produseres på BMW Group Plant Dingolfing. Fabrikken i Bayern i Tyskland er selskapets største produksjonsanlegg i Europa, hvor det har rullet ut nye biler siden 1973. I dag produserer fabrikken blant annet 7-serie, 8-serie og BMW iX, i tillegg til 5-serie.

Kamuflerte prototyper på tur
Fabrikken har allerede produsert en rekke BMW i5 Sedan som har blitt benyttet som prototyper til ulike testformål. Det siste året har flere av de vært testet under krevende forhold, fra foten av alpene opp til polarsirkelen. I denne testfasen har man fokusert på kontrollsystemene til drivlinjen og chassiset og den termiske styringen av høyspentbatteriet i vinterlige omgivelser. Kjøreegenskapene har selvsagt også blitt satt på prøve for å finne den arketypiske BMW-balansen mellom trekkraft, stabilitet og dynamikk.

BMW Group sitt eget testsenter i Arjeplog i Nord-Sverige er en perfekt arena for å teste og finjustere nye modeller før de går i serieproduksjon. Dermed ble det også et naturlig mål for et knippe fullt kamuflerte prototyper, i en helt spesiell innpakning med ekstra plastplater på karosseriet og provisoriske front- og baklykter, i februar 2022. Bilene kjørte i 5 dager fra foten av de Bayerske alpene, via Danmark til kanten av polarsirkelen i svenske Lappland. De drøye 3000 kilometerne på landevei og motorvei ga også nyttig erfaring for å optimalisere ladeøktene under lange kjøreturer.

Gjennom resten av 2022 ble majoriteten av de neste testene gjennomført i kjente omgivelser rundt i Bayern, før man i februar 2023 nok en gang la turen til nordiske vei- og værforhold for de siste justeringene på snødekte veier og islagte vann. Ved siste besøk hadde prototypene mindre kamuflasje og nesten produksjonsklare frontlykter.

Nedtellingen fortsetter
Nedtellingen til premieren av helt nye BMW i5 Sedan ruller videre. Flere detaljer vil bli kjent før lakenet dras av om få måneder. BMW Group har allerede kunngjort at det vil komme en modell med bokstaven M i betegnelsen – og at stasjonsvognen BMW i5 Touring kommer på veien neste år.