Slik kjører du i høstværet

BMWLivsstilMINI

Det kommer ikke som en overraskelse for de fleste at høsten er den våteste perioden i Norge. I regnbyen Bergen er det mellom 15 og 21 nedbørsdager per måned fra september til mars. Hva gjør slikt vær med kjøreforholdene, og hva kan du gjøre for å forberede bilen best mulig?     

 

Vannplaning og dekk

Ved vått vær kan man oppleve vannplaning. Vannplaning oppstår når et eller flere dekk mister kontakt med veibanen på grunn av mye vann. Mønsteret i dekket er ikke dypt nok til å pumpe unna vannet, og lager en «bølge» foran dekkene. Til slutt oppstår vannfilm som dekkene flyter oppå. Når vannplaning oppstår vil det ikke spille noen rolle hva du gjør med ratt eller pedal, kontakten med veibanen opprettes ikke før farten er senket tilstrekkelig.

For å unngå dette er det viktig med gode dekk. Mønsterdybden på sommerdekk skal minimum være 1.66 mm, og 3 mm på vinterdekk. Kontroller for å sjekke om mønsterdybden på dine dekk holder standard. Sjekk også lufttrykket i dekkene. Hold god avstand til bilen foran deg, og senk farten om det regner mye.

Om du skulle oppleve vannplaning gjelder det å holde hodet kaldt. Slipp gassen, hold rattet i ro og eventuelt trykk inn clutchen om du har dette. Bare en liten dreining i rattet vil kunne føre til at du havner utenfor veibanen.

Med høsten følger mørke og regntunge dager, noe som gjør at sikten svekkes. Det krever mer for å oppfatte det rundt oss som syklister, fotgjengere og eventuelle farlige situasjoner. Dårlig sikt øker også risikoen for vannplaning.

Viskerblader

Det viktig å kontrollere om viskerbladene er opp til standard. Om vindusviskerne dine lager striper av vann på ruten din er det på tide å skifte dem ut. Selv om viskerne ikke er brukt mye forfaller de ved at gummien blir hard.

Lys

Kontroller også at lysene på bilen fungerer slik de skal. Skift ut pærer som ikke lyser godt nok, eller ikke fungerer. For bedre sikt er det viktig at fjernlys og nærlys fungerer optimalt. Det også viktig at lysene på bakre del av bilen fungerer slik de skal for at andre trafikanter lettere skal se oss, og vi dermed unngår at farlige situasjoner oppstår.

Kontroll av væske

Været blir kaldere og det er derfor viktig å vite hva frysepunktet på væskene brukt i motorsystemene i bilen og spylervæsken er. Kontroller derfor hvilken grad frysepunktet er. Er temperaturen ute kaldere enn hva frysepunktet til væskene er kan dette gi frostskader på ulike komponenter i bilen. Dette kan resultere i å bli en veldig dyr utgift.

Oljeskift

Er det lenge siden sist du utførte et oljeskift er dette noe du bør vurdere om du burde få utført. Ved lavere temperaturer smører gammel motorolje dårligere. Dette kan føre til at de bevegelige delene slites ut fortere.

Batteri

Det kreves mer av batteriet for å starte bilen når temperaturen synker. Ved å sjekke batteri, og lade dette, kan det være en måte å forhindre at man ikke får start på motoren.

Ved behov for bytte av dekk, vindusviskere og lys anbefaler vi at du gjør dette så fort som mulig. Det er tre komponenter som er utrolig viktig for å sikre godt veigrep og sikt, slik at du kan ferdes trygt i høstværet. Sørg for at standarden på dette opprettholdes gjennom høsten ved å jevnlig kontrollere om alt fungerer slik det skal.

Uansett hvor godt forberedt bilen din er på kaldt og vått vær, husk alltid å kjør etter forholdene. Senk farten om det regner mye, og hold god avstand til bilen foran deg. Vær ekstra oppmerksom på omgivelsene rundt deg

Om du er usikker på om du trenger å bytte ut noen deler, eller annen service på din bil som oljeskift ikke nøl med å kontakte oss. Hos oss kan du forvente å møte fagfolk som er eksperter på BMW og MINI. Vi bruker kun originaldeler, og alle reparasjoner er utført i henhold til bilmerkenes standard. På denne måten er du sikret at bilen din er i god kvalitet – i lang tid. Les mer om hvilke tjenester vi tilbyr under.

Kontakt delelager direkte for bestilling av dekk, viskerblader eller andre deler på telefon: 55 60 63 00, eller e-post: dl@jaeger.no.